
רוק אנד רול - ההבדל המהותי מרוק - נושא לגיטריסטים מקצועים בעיקר..:)
-
הבחנות מקצועיות בין רוקנ’רול לרוק בגיטרה חשמלית:
במסגרת דיוננו על רוקנ’רול, ברצוני להתמקד בהבדלים הטכניים והנגינתיים המהותיים בין סגנון זה לבין סגנונות רוק מאוחרים יותר, במיוחד מנקודת מבט של גיטריסט.
1. באפקטים:
ברוקנ’רול קלאסי: השימוש באפקטים ברוקנ’רול המוקדם היה מינימליסטי יחסית. האפקט הדומיננטי, אם בכלל, היה Reverb (הד) בסיסי ליצירת מרחב סאונד קטן. לעיתים נעשה שימוש בטרמולו מובנה במגבר. הגישה הייתה לשמור על טון גיטרה נקי יחסית של המגבר עצמו (“straight into the amp”).
ברוק: הרוק התפתח עם השנים ואימץ מגוון רחב של אפקטים:
* Overdrive ו-Distortion: אפקטים מרכזיים ליצירת סאונד אגרסיבי ועשיר בהרמוניות.
* Modulation Effects (Chorus, Flanger, Phaser): ליצירת תנועה ועומק בסאונד.
* Delay: אפקטים מורכבים יותר של הד ליצירת מרקמים סוניים.
* Wah-Wah: אפקט פילטר קולי דינמי.2. בטכניקות הפריטה:
ברוקנ’רול קלאסי: טכניקות הפריטה ברוקנ’רול לרוב מתמקדות בפריטה Downstroke חזקה וקצבית, במיוחד בקטעי הליווי. לעיתים נעשה שימוש בפריטה מתחלפת בסיסית לסולואים מהירים יותר, אך הדגש נשאר על תחושת הגרוב והקצב. שימוש ב-“Chuck Berry style” - שילוב של אקורדים ולידים בנגינה אחת - הוא מאפיין בולט.
ברוק: סגנונות הרוק השונים מציגים מגוון רחב יותר של טכניקות פריטה:
* Alternate Picking (פריטה מתחלפת): חיונית לנגינת ריפים וסולואים מהירים ומורכבים.
* Sweep Picking: טכניקה מתקדמת לנגינת ארפג’ים מהירים.
* Economy Picking: שיטה לייעול תנועת המפרט.
* Hybrid Picking: שילוב של מפרט ואצבעות.3. בקצב ובמקצב (Rhythm & Groove):
ברוקנ’רול קלאסי: הדגש המרכזי הוא על Backbeat חזק בתופים (ביטים 2 ו-4 מודגשים). הגיטרה לרוב מנגנת ריפים קצביים ופשוטים יחסית, המשרתים את הגרוב המרכזי. תחושת ה-“Swing” או ה-“Shuffle” קיימת לעיתים, בהשפעת הבלוז.
ברוק: הרוק מציג מגוון רחב יותר של מקצבים ותחושות גרוביות. יכולים להיות מקצבים ישרים יותר, מורכבים יותר (שימוש במשקלים לא קונבנציונליים), ופחות דגש על ה-“Backbeat” הקלאסי.4. בסולואים:
ברוקנ’רול קלאסי: סולואי הגיטרה ברוקנ’רול המוקדם לרוב היו קצרים, מלודיים ומתבססים על סולמות פנטטוניים ובלוז סקייל. הדגש היה על פראזות קליטות ואנרגיה.
ברוק: סולואי הרוק התפתחו להיות ארוכים יותר, וירטואוזיים יותר ומורכבים הרמונית ותיאורטית. נעשה שימוש במגוון רחב יותר של סולמות, מודוסים וטכניקות מתקדמות (טאפינג, וברטו מתקדם ועוד).5. במבנה האקורדים וההרמוניה:
ברוקנ’רול קלאסי: ההרמוניה ברוקנ’רול לרוב פשוטה יחסית, מתבססת בעיקר על אקורדים משולשים (Triads) ואקורדי ספטאקורד דומיננטיים (Dominant 7th Chords). התקדמות האקורדים בדרך כלל דיאטוניות וצפויות.
ברוק: הרוק חקר הרמוניות מורכבות יותר, כולל שימוש באקורדים מורחבים (9, 11, 13), אקורדים מושאלים (Borrowed Chords) והתקדמויות הרמוניות לא קונבנציונליות.לסיכום:
בעוד שרוקנ’רול הוא אבן יסוד חשובה בהתפתחות הרוק, מבחינה נגינתית וטכנית בגיטרה חשמלית, הוא מאופיין בגישה יותר ישירה, מינימליסטית וקצבית. הרוק, לעומתו, התפתח למגוון רחב של סגנונות המאפשרים חקירה מעמיקה יותר של אפקטים, טכניקות פריטה מורכבות, מקצבים מגוונים והרמוניות עשירות יותר.
ההבנה של ההבדלים הללו יכולה לסייע לגיטריסטים להתאים את הגישה הנגינתית שלהם לסגנון הרצוי ולהעריך את הייחודיות של כל ז’אנר.
אשמח לשמוע את תובנותיכם והערותיכם בנושא.
-
פוסט זה נמחק!
-
הבחנות מהותיות בין רוקנ’רול לרוק בהגשה הווקאלית בשירה ובטקסטים:
בדומה לדיון על הגיטרה החשמלית, גם כשבוחנים את ההיבטים הווקאליים והליריים, ניתן להסתכל על כמה וכמה הבדלים משמעותיים בין רוקנ’רול קלאסי לבין סגנונות רוק מאוחרים יותר.
1. סגנון ההגשה הווקאלית:
ברוקנ’רול קלאסי: ההגשה הווקאלית ברוקנ’רול מאופיינת לרוב באנרגיה גבוהה, (מלא פעמים גסה ומחוספסת), עם דגש על קצב וביטוי ישיר למשמעות של השיר. ניתן למצוא שאגות שמחה, קריאות (“וואו!”), ושימוש רב בסלסולים קצרים ופשוטים. המטרה הייתה לתת תחושה של ספונטניות והתלהבות. (מי שמכיר את המוזיקות האוטנטית של התקופה הזו לדוגמה את הקול המתפרץ של ליטל ריצ’רד או את הגרוב המסויים של צ’אק ברי)
ברוק: מציג מגוון רחב יותר של סוגי שירה. החל מקולות נקיים ומלודיים, דרך הגשה עוצמתית ודרמטית, ועד סגנונות מחוספסים וגם אגרסיביים (בהארד רוק ואפילו מטאל שהתפתח מרוק…). הרוק פיתח שיטה לשימוש רב יותר בהרמוניות קוליות מורכבות, בשירה רגשית עמוקה ובטכניקות ווקאליות מגוונות.2. מבנה השיר והפזמון:
ברוקנ’רול קלאסי: מבנה השירים ברוקנ’רול בדרך כלל פשוט וקונבנציונלי, עם דגש חזק על פזמון קליט וחוזר. הפזמון נועד להיות קליט וקל לשירה יחד (דבר שאפשר למצוא אותו גם בפופ), מה שתרם לאופי החברתי והקהילתי של המוזיקה.
ברוק: הרוק הרחיב את גבולות מבנה השיר. ניתן למצוא שירים עם מבנים מורכבים ביותר (ואפילו במוזיקה שהיום נמצאת חזק ב"זיצים" SLOW ROCK), קטעי מעבר ארוכים, שינויי מקצב מפתיעים וגם שירים ללא פזמון חוזר קלאסי (אפשר למצוא אצל אמנים כמו שולי רנד וכו’). האמנים ביקשו לחקור פורמטים שונים כדי להעביר את המסרים שלהם. -
@מלך-הרוק-אנד-רול
כתיבה והגשה מצוינת
אני מציע שאולי כדאי שתוסיף כמו @יוחנן-בלייך דוגמאות MP3 כדי שההבדלים יובנו יותר טוב… -
@הקלידן-הצפוני רעיון מצוין
אני אישית נראה לי שהבנתי גם בלי זה בגלל שאני מכיר את החומר יחסית
אבל לדעתי אם תוסיף דוגמאות זה יכול להוסיף המון